2011. július 24., vasárnap

Gizi és az együttlét




Két kiállításról akarok írni, amiket nemrég láttam itt Budapesten, az egyik ingyenes, és augusztus 1-ig látható a Kossuth téren, a Parlament előtti kis téren, a másik 1952 februárja óta a helyén van, és remélhetőleg marad is még sokáig.
A fenti fotók az első tárlat részei, az Együtt-lét fotópályázat darabjai.
http://www.egyuttlet.eu

Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát medencében címmel nyílt meg, de egy-két kép ismerős lehet a Magyar Sajtófotó kiállításról is.
http://www.sajto-foto.hu/2010/dijazottak

Érdemes egy fagyizós sétálás során arra kanyarodni, megnézegetni őket.

A másik kiállítás a Magyar Színészmúzeum állandó és időszakos tárlata, amit Bajor Gizi halála után egy évvel még Gobbi Hilda kezdett el összeállítani a néhai színésznő és férje nagy, budai villájában, a Stromfeld Aurél út 16. szám alatt.
http://www.bajorgizi.hu/data/index.html

Rengeteg régi tárgy, festmény, fotó látható itt, sok színészünkről, de a régi Nemzeti székei, királyi páholyának relikviái, színházmakettek, jelmeztervek, kellékek sokasága is megtalálható az óriási, gyönyörű, falépcsős, kétemeletes budai épületben. A jegy diákoknak 400, felnőtteknek 800 Ft, ami tartalmazza a kert megtekintésének jogát is. A legtöbb tárgy és emlék az 1920-60-as évek színház- és film-színészeihez tartozik, de vannak modern kiállítótermek is. Nekem őszintén szólva ezek annyira nem tetszettek, és szerintem a hely is kevés ennyi korszak felölelésére. Az egész múzeum gyönyörű, én csak annyit változatnék benne, hogy ezeket kihagynám, a többit meg részletezném, jobban kidolgoznám. Összességében nagyon ajánlom mindenkinek, akit érdekel az ilyesmi, vagy vágyik egy kis nosztalgikus hangulatra.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...