2009. december 7., hétfő

Csoki bonbon





Ma reggel be kellett mennem a suliba, de előtte ellátogattam egy korán nyitó fénymásoló szalonba. A XI. kerületben van, Copy Club a neve, önkiszolgáló és elég olcsó. Szóval, ahogy arra jártam, betértem egy Ápiszba mappáért, amibe beletehetem a frissen kinyomtatott házidolgozatomat. Kiderült, hogy az üzlet a Műszakisok minden igényeit kiszolgálva sok különleges dolgot tart, többek között az általam nagyon megkedvelt csőtollak nagy mennyiségét, viszonylag olcsón. Vettem is egyet, a legvékonyabb hegyűt amit valaha láttam, 400 Forintért. Mindjárt ki is próbálom, de előtte a csokis dolgot még megosztom veletek. Amúgy csőtollakkal nagyon egyedi grafikákat, illusztrációkat lehet készíteni, ezt majd később megmutatom. Lényeg, hogy aki ilyesmit keres, az a Budafoki út Gellért térhez közeli végén talál egy Ápiszt, ott olcsón kap ilyesmit.

Szóval a csoki. Aki belevág a bonbonkészítésbe, készüljön fel egy nagy gyomorrontásra, többszörös konyhafelmosásra és 4-5 napig tartó csokiundorra. Mindezek ellenére érdemes belekezdeni, mert viszonylag olcsó, egyedi ajándék lehet, különösen ételallergiások számára. Nálunk ketten is tejcukorérzékenyek, szója- és tejfehérje allergiások, nekik a Mikulás nem hozhat csak úgy csokit. Így hát, anya kitalálta, hogy csináljunk nekik saját bonbont, az Interneten talált receptek alapján. Többször ugrottunk neki,sokszor nem sikerült, de végül mégis:)Ezúton köszönet a csokiimádó Kiss Máriának :-), nélküle nem ment volna.

A pralinékhoz kell: nagy tábla főző v más csoki (nekünk ét és tej meg szója mentes), kiöntőforma (mindenképpen puha, szilikon legyen, különben nem tudod kiszedni a kész bonbonokat és vigyázat a műanyag, ami melegben puha, a hidegben megdermed - Ikea formák, Butlers -ben kapható silikomart formák tökéletesek), kókuszzsír, ízlés szerinti töltelék, pl. mazsola, mandula, csokikrém, alkohol stb.

A titka: az étcsokit/főzőcsokit gőz fölött kis kókuszsírral (bioboltban kapható) felolvasztjuk, a forró vizet a tűzön hagyjuk, így amikor olvasztani kell, mindig kéznél lesz. Mi kókuszzsír nélkül még nem próbáltuk, de lehet, hogy úgy is működik a dolog, mert zsírral együtt kicsit olvadós lett a végeredmény. Egy tábla csokihoz kb. 1 evőkanál, vagy még kevesebb kókuszzsír kell a próba alapján. Iskolai, nem szőrhullató ecsettel a formákat kikenjük, betesszük mélyhűtőbe, újra kikenjük és ha nem elég vastag, akkor egy harmadik réteget is kenünk rá. Ezután jön a töltelék, bármi, ami eszedbe jut. Mi mandulásat, különböző ízű fondant-osat, csokisat, almás- fahéjas és kókuszos pralinékat csináltunk. A linkelt, nagyon jó honlapokon (alul) sok érdekesség van a bonbonkészítésről és rengeteg töltelék leírása is megtalálható. Kísérletezni viszont talán még izgalmasabb. A töltelékkel csak egy dologra kell figyelni, ill. kettőre, ne legyen túl meleg, amikor a formákba töltjük, mert nem dermed vissza a felolvadt csokoládé, csúnya lesz, esetleg össze is omlik a végén, és ne töltsük színültig a csokiformákat, mert billegni fog a kész csoki.
A töltés befejeztével az összes formát "lepecsételjük" a maradék meleg csokival, és hűtőbe rakjuk. Végül fölülről erőteljesen kitoljuk a formákból. Ne húzzuk, vonjuk, csakis a tetejét nyomva pottyantsuk ki a kockákat (ez tiszta szülésnek hangzott:)) Röviden ennyi, itt az eredmény is. Próbáljátok ki, itthon a 32 darabból már csak úgy 6 maradt:)
Linkek:
http://bonbonda.blogspot.com/search/label/bonbon
http://horsi-orsi.blogspot.com/2008/12/bonbon-mnia.html

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Anna!
Az én kislányom is szójaallergiás. Meg tudnád írni, hogy hol lehet szójamentes étcsokit beszerezni, ami alkalmas bonbonkészítésre is? Előre is köszönöm a segítséget!
Kati

Névtelen írta...

Kedves Kati!
Mi erről az oldalról szoktunk rendelni: http://bolthely.hu/csokikorzo/fokat/4b9403092d127_Allergiamentes_csokoladek
Az allergén-mentes és laktózmentes termékek között találsz olyat amiben nincsen szója. Feltétlenül nézd meg az összetételeket, minden terméknél részletesen le van írva. Mi már sok Plamil terméket rendeltünk itt, nagyon finomak. Jó csokizást: Anna

Névtelen írta...

Szia Kati!
Még néhány tipp eszembe jutott!
Ha tejre nem, csak szójára érzékeny a kislányod:

(http://www.bionatura.hu/olvasnivalo/a_szojaallergiarol)

Organic Nature svájci tejcsokoládé (barna csomagolás és rajta egy kék tehén), Biopont fehér csokis buláta, Alter Eco LAIT feliratú csokija (barna csomagolás narancssárga-piros feliratokkal), Biolini vérnarancsos cukorka, Biopont sóspálcika, Rapunzel narancsos-joghurtos szelet, Rapunzel mogyorókrém (Nutella helyett).

Névtelen írta...

Ezek mind kisebb bioboltokban is találhatóak, vagy a Mediline kis-nagykerben (XIII ker Csizma u)

Ha szójára és tejre is mint nálunk:

Bonvita rizstejes csokoládé, Karát rizstejes csokoládé (Mediline, bioboltok, webshopos bioboltok)
Plamil csokoládék közül összetétel szerint válogathatunk (www.csokikorzó.hu)

Tej és szójamentes fagylalt: XII kerület Csaba u 8. (Artigiana gelati)

Remélem tudtam segíteni így az ünnepek előtt:-))) üdv: Anna

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...