2011. szeptember 7., szerda

Nyár üvegbe zárva


Elérkezett az év utolsó befőzése nálunk, eltettünk mindent, amit el lehetett menteni a télre. Borzasztóan fog hiányozni a nyár, idén valahogy lesújt a gondolat, hogy újra hideg lesz, és nem süt majd a nap, nem lehet kiülni a kávézókban, napozni a parkban, sétálni az utcákon. Még nem telítődtem a meleggel, a sok illattal és színnel, ízzel és legfőképp napfénnyel. Ha szabad lehetnék, most fognám magam és elköltöznék valami forró égövi szigetre, kivárnám a májust, és csak akkor jönnék vissza. Igaz, még most sincs teljesen ősz, de este már hideg van, és az iskola is elkezdődött, nem lehet szabadon mászkálni a városban, ahogy azelőtt. Azért, amikor majd kibontjuk ezeket az üvegeket, benne a fahéjas almás szilvalekvárral, sárgadinnyedzsemmel, őszi és sárgabarackízekkel, vagy főzünk egy lecsót a télire elrakott dunsztosból, kicsit majd eszünkbe jut a nyár, az esti tücskök, szentjánosbogarak, a verejtékben úszó kánikulai napsütés, ami a piros mosolygós paradicsomokat felnevelte, a déli időtlenségben melegtől remegő levegő, ami a barackokat hizlalta, a füstölgő trópusi zivatarok, amik a sárgadinnyét gömbölyítették valamikor réges-régen.


Lecsó (2,5 l)
1,5 kg paradicsom
4 kg paprika
8 fej vöröshagyma
1 dl olaj

A hagymákat felkarikázzuk, olajon megpirítjuk, a paradicsomok héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk és beletesszük a hagymába. Kicsit megfonnyasztjuk, megsózzuk, majd a kicsumázott, felkarikázott paprikákat is belekeverjük. Addig főzzük, amíg a paprikák teljesen megpuhulnak, szinte szétesnek, a paradicsom leve pedig nagyrészt elfő. Kifertőtlenített üvegekbe töltjük a forró lecsót, lezárjuk majd szárazdunsztban egy-két napig állatjuk.
Fahéjas almás szilvalekvár
1 kg szilva
1 kg alma
20-25 dkg cukor (mi természetes cukorhelyettesítővel pótoltuk, hogy diétás legyen)
2 csomag zselésítő-szer (Quittin 3:1)
fahéj ízlés szerint
A szilvákat kimagozzuk, jól megmossuk és ledaráljuk (pl. botmixer segítségével, de húsdaráló is jó). Az almákat megpucoljuk, gyorsan beledaráljuk a szilvával, hogy ne barnuljanak meg. Az egész gyümölcsegyvelegbe belekeverjük a két tasak zselésítő-szert, majd lassú tűzön felforraljuk. Vigyázni kell, mert a szilvalekvár pöfög, gyorsan kell kevergetni, különben könnyen megéghetünk. Miután felforrt a lekvár, keverjük hozzá a cukrot, fahéjat, várjuk meg, míg újra forrni kezd. A kifertőtlenített, lecsöpögtetett üvegekbe, beletöltjük a lekvárt, szalicillal megszórt celofánnal légmentesen lezárjuk, majd pár napra bebugyoláljuk, melegben tartjuk. Ezután mehet a polcra.

Sárgadinnyelekvár
3 sárgadinnye
1 narancs
20-25 dkg cukor (mi természetes cukorhelyettesítővel pótoltuk, hogy diétás legyen)
2 csomag zselésítő-szer (Quittin 3:1)
A sárgadinnyéket kimagozzuk, meghámozzuk, összetörjük (pl. botmixerrel), belekeverjük a két csomag zselésítő-szert és feltesszük forrni. Közben belefacsarjuk a narancs levét. Forráskor belekeverjük a cukrot, újraforraljuk, majd a kifertőtlenített üvegekbe töltjük a lekvárt. Az üvegeket itt is bebugyoláljuk, meleg, száraz dunsztban tartjuk pár napig.

A maradék lekvárt, ami már nem fér üvegbe, nyugodtan betehetjük kistányérba, utána hűtőbe, majd a héten elfogyaszthatjuk, mert ez valójában olyan, mint a kibontott dzsemek. Hosszú távon nem tárolhatóak, de amúgy ugyan olyan finom lekvárok, mint a többi.
A
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...