2011. május 6., péntek

Művészeti Pedagógiai Terápia


Ebben a félévben a gyógypedagógián felvettem egy nagyon izgalmas tárgyat.
Művészetterápiák közül lehetett választani, drámából zenéből vagy vizuális művészetekből, én persze az utóbbira iratkoztam be.
Sándor Éva vizuális pedagógiai terápiáját ismertük meg, sőt ki is próbáltuk magunkon is, ismerős gyerekeken is. A terápia nagyon ötletes technikákkal dolgozik, ezekért már önmagában megéri elolvasni Sándor Éva és Horváth Péter könyvét (Képzőművészeti pedagógiai terápia) a programról. A szuper ötletek mellett kognitív fejlesztéssel is foglalkozik a módszer, az alkotáson keresztül célzottan, egyénileg segít a gyerekeknek. Erről bővebben Sándor Éva: Fejlesztés művészettel c. könyvében lehet olvasni.


Kedvcsinálónak az egyik kedvelt festőtechnika, felnőttek is nagyon élvezik, érdemes kipróbálni: Tapétaragasztót kell kikeverni, szirup sűrűségűre, ez több évig eltárolható, szóval csak egyszer kell megszenvedni vele:). Nagyobb lapra (jobb minőségű rajzlap, mert elázik) egy-két evőkanálnyit kilöttyintünk és "széttapicskoljuk". Ezzel is eljátszik az ember jó sokáig. Utána lehet bele festéket keverni, legjobb erre a célra a tempera. A ragasztó folyékonysága miatt nagyon érdekes állagot kapunk, olyan festéket amibe írni, rajzolni lehet, újra és újra, ameddig csak kedvünk van játszani az anyaggal, új színekkel kísérletezni, vagy amíg késznek nem ítéljük az alkotást. Persze aki ilyesmire vállalkozik gyerekkel, az gondoskodjon megfelelő védőruházatról, mozgásszabadságról és felejtse el a kényszert, mert a dolog lényege a szabadság, és az örömteli tevékenykedés. Ahelyett, hogy belenyúlnánk a kicsik alkotásaiba, vegyünk el inkább magunknak is egy lapot és készítsünk saját alkotást.
Most hogy jön a nyár, a kertben, teraszon még több lehetőség adódik a "koszolásra".
Fontos még, hogy vannak gyerekek és persze felnőttek is, akik nem szeretnek belenyúlni a ragasztóba, temperába kézzel. Nem is szabad erőltetni, keressünk nekik más, de hasonlóan izgalmas feladatot.


Egyéb infó a módszerről:
http://fppti.hu/szakteruletek/sajatos/hasznos/muvterapia/muv_terapia.htm
Kép forrása: dearmommybrain.com
Kapcsolódás: http://vonalszelleme.blogspot.com/2012/02/joszandek-koszi-neked-is-szep-napot.html
Jó alkotást!
A

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...